Drzewka jabłoni "RE"

Od kilku lat nasza szkółka współpracując z firmą Austria Juice produkuje odporne na choroby drzewka owocowe jabłoni do sadów przemysłowych z tzw. grupy "RE" (od angielskiego słowa resistant - odporny). Są to odmiany licencyjne grupy Artevos z Niemiec. Firma Austria Juice posiada w Polsce 5 zakładów, a projekt sadów przemysłowych trwa od 2007 roku. Obecnie w projekcie uczestniczy już ponad 300 sadowników, którzy prowadzą sady przemysłowe na powierzchni ponad 1000 hektarów. Gospodarstwo nasze uczestniczy w tym projekcie od 2017 roku i wytwarza materiał szkółkarski parchoodpornych odmian jabłoni – Remo, Rewena, Rebella, Renora, Reanda, Relinda. Roczna produkcja drzewek z grupy RE w naszej szkółce wynosi obecnie 150 tys. sztuk. Nazwa grupy odmian pochodzi od angielskiego słowa resistant, co oznacza odmiany odporne na choroby. Przy uprawie tych odmian wymagana jest mniejsza ochrona niż w przypadku uprawy jabłek z przeznaczeniem na rynek deserowy. Ochronę przed chorobami i szkodnikami kończy się już w czerwcu. Pozwala to na znaczne ograniczenie kosztów, a przede wszystkim możliwość dokładnej kalkulacji, jakie nakłady pochłonie produkcja.
Producenci mają możliwość zakupienia drzewek i uprawy we własnym zakresie bez wiązania się umową kontraktacyjną. Można jednak zawrzeć umowę kontraktacyjną z Austria Juice, co wiąże się ze sprzedażą po ustalonej wcześniej minimalnej cenie (jesienią 2022r. było to 0,30zł./kg) i gwarancją odbioru towaru (taką opcję wybiera 90% sadowników). Jeśli cena rynkowa jest niższa niż ustalona z Firmą AJ, sadownik i tak ma zagwarantowaną zapłatę po cenie wyższej !. Jeśli cena rynkowa wzrośnie powyżej ceny minimalnej z podpisanej umowy, firma AJ podnosi cenę !. W ramach tej umowy świadczone jest także doradztwo i prowadzone są szkolenia. W przypadku podpisania umowy producenci są bezpośrednimi dostawcami, z pominięciem pośredników, czyli punktów skupu.
W założeniu koszty prowadzenia sadu przemysłowego mają być znacznie zredukowane. Z tego względu drzewka szczepione są na podkładce MM106, dzięki czemu nie ma konieczności stosowania żadnych podpór w sadach. Konstrukcja wspierająca nie jest potrzebna, dlatego odchodzą koszty związane z zakupem słupów, kołków, bambusów czy drutów. Docelowo w sadach przemysłowych ma być prowadzony zbiór mechaniczny, a drzewa na takiej podkładce są mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne. Zbiór odmian z grupy Re rozpoczyna się we wrześniu, co dla sadowników, którzy decydują się na uprawę przemysłową jest dodatkowym plusem – zbiór przeprowadzany jest w jednym etapie. Dla samej przetwórni jest to również dodatkowy atut, ponieważ w momencie mniejszej podaży tradycyjnych odmian moce przerobowe są wypełnione. Co z wydajnością? Czynników, które mają znaczący wpływ na plonowanie, podobnie jak w przypadku upraw konwencjonalnych, jest wiele. Zależy to m.in. od położenia sadu, prowadzonej ochrony, warunków glebowych, doświadczenia producenta, a także warunków pogodowych w danym sezonie.  Oczywiście, rolę odgrywa także zagęszczenie drzew na hektarze – poleca się posadzenie około 1300 drzew na tej powierzchni.  W przypadku odmiany Remo (najpopularniejsza z odmian) są sadownicy, którym udaje się osiągnąć tonaż na poziomie 100 ton z hektara. Niemniej, średnia to około 60 ton z hektara.
Dlaczego zainteresowałem się współpracą i produkcją materiału szkółkarskiego do sadów przemysłowych? Wydało się to ciekawą alternatywą, szczególnie biorąc pod uwagę to jak wygląda sytuacja na rynku. Uważam, że należy rozgraniczyć produkcję jabłek deserowych i przemysłowych. Jeżeli decydujemy się na sad przemysłowy, stosujemy tam odpowiednią, ale zredukowaną ochronę, ograniczamy koszty. W przypadku jabłek deserowych walczymy o wysoką jakość, tutaj o plon.
Charakterystyka produkowanych odmian do sadów przemysłowych:

REANDA
Pochodzenie: Clivia x BX 14,14
Posiadacz odmian: Land Sachsen Sachsisches Landesamt fur Umwelt, Landwirtschaft und Geologie
Ochrona odmiany: od 1994r.
Prawa reprodukcji: GEVO GmbH
Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa Dresden-Pillnitz
Opis ogólny
Odmiana Reanda jest wielokrotnie odporną, czerwoną zimowa odmianą jabłek do bezpośredniej konsumpcji i do przerobu na sok. Nadaje się do uprawy produkcyjnej i do sadów przydomowych metodami integrowanymi i biologicznymi.
Wzrost
Słaby, cienkie zwieszające się pędy, luźna korona, wymagane regularne przycinanie.
Kwitnienie
Średnio wczesne obfite do bardzo obfitego i regularnego, odporność na przymrozki niewielka do
średniej, diploid, zapylaczami są Reglindis, Remo, Relinda, Rewena, James Grieve , ldared, Piros, Pilot, Pinova i Golden Delicious.
Owocowanie
W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocowanie regularne, średnie do wysokiego.
Owoc
Średniej, zmiennej wielkości, kulisto-stożkowaty, średnio żebrowany, zagłębienie kielichowe
głębokie, szerokie, długa szypułka, skórka jasnożółto-zielona, pokryta w 60 do 90 procentach purpurowym płomienistym rumieńcem, z nalotem, lekko szorstka. Miąższ średnio zwarty, kremowy, kruchy, drobnoziarnisty, soczysty, kwaskowaty, aromatyczny, ok. 15% brix i 9% kwasowości przy dojrzałości konsumpcyjnej. Dojrzałość zbiorcza od połowy do końca września. Dojrzałość konsumpcyjna  październik do stycznia, w chłodni KA do marca.
Odporność
Odporna na parcha i na zarazę ogniową, niewielka podatność na mączniaka.
Przydatność do uprawy
Na wszystkich stanowiskach jabłkowych, do upraw produkcyjnych, w sadach przydomowych i do upraw amatorskich, podkładki M9, M26, P14 i MM106.

REBELLA
Pochodzenie: Golden Delicious x Remo
Ochrona odmiany: od 1997, chroniona na terytorium UE od 2002
Prawa reprodukcji: GEVO GmbH
Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa Dresden-Pillnitz
Opis ogólny
Rebella jest wielokrotnie odporną, atrakcyjną kolorową odmianą jesienną, o bardzo dobrej jakości owocu i regularnie wysokim plonowaniu. Nadaje się, jako jabłko deserowe do uprawy towarowej i amatorskiej. Ze względu na swoją odporność interesująca szczególnie w sadach przydomowych i towarowych przemysłowych
Wzrost
Średnio silny, tworzy luźną szeroką koronę z mocnym środkiem, poziomymi konarami, dobrze rozgałęziona.
Kwitnienie
Średnio wczesne, najczęściej obfite i regularne. Diploid, odpowiednimi zapylaczami są James Grieve, Idared, Golden Delicious, Pia, Piflora, Pingo, Pinova, Pirol, Renaa, Reglindis, Retina i Rewena
Owocowanie
W okres owocowania wchodzi wcześnie, najczęściej wysokie i regularne.
Owoc
Średniej do dużej wielkości, wysoko zbudowany, średnio żebrowany, wąskie zagłębienie kielichowe, bez ordzawienia, żółta skórka z zielonymi punktami , rumieniec do 80 procent jaskrawy jasnoczerwony, płomienisty, gładki, miąższ miękki, żółtawy, soczysty, słodki z subtelną kwasowością. 14% brix i 6 % kwasowości przy dojrzałości konsumpcyjnej. Dojrzałość zbiorcza połowa września. Dojrzałość konsumpcyjna od zbiorów do grudnia.
Odporność
Odmiana odporna na parcha, mączniaka, raka bakteryjnego, przędziorka. Dobrze znosi zimowy mróz
Przydatność do uprawy
Na wszystkich stanowiskach jabłkowych, do upraw towarowych, przydomowych i amatorskich, upraw integrowanych. Podkładki M9, M26, P14 i MM106

REMO
Pochodzenie: James Grieve x BX 44,14
Ochrona odmiany: od 1990r.
Prawa reprodukcji: GEVO GmbH
Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa Dresden-Pillnitz
Opis ogólny
Remo jest wielokrotnie odporną jesienną odmianą jabłek, której bordowe, kwaskowate owoce nadają się wyśmienicie do upraw przemysłowych. Na dobrze nasłonecznionych terenach również, jako owoce deserowe.
Wzrost
Słaby do średnio silnego. Tworzy luźną koronę z cienkimi, zwisającymi pędami.
Kwitnienie
Wczesne do średnio wczesnego, obfite i regularne. Bardzo niewielka wrażliwość na przymrozki. Diploid, bardzo dobry zapylacz. Zapylaczami są Reglindis, Retina, Rewena, Reanda, Rene, James Grieve, Idared, Golden Delicious, Piros, Pinova i Pilot.
Owocowanie
W okres owocowania wchodzi wcześnie, jest wysokie i regularne.
Owoc
Średniej wielkości, podłużny, kulisto-stożkowaty, niewielki kielich, głębokie zagłębienie szypułkowe, jasnożółto-zielona skórka, pokryta w 40 do 90 procentach bordowym płomienistym rumieńcem. Skórka gładka, z lekkim nalotem, skłonna do siatkowatego ordzawienia. Miąższ miękki, barwy kremowej do jasnozielonej, drobnoziarnisty, soczysty, kwaskowaty, owocowy aromat, ok. 13% brix i 16 % kwasowości. Dojrzałość zbiorcza połowa września. Dojrzałość konsumpcyjna od zbiorów do października. W chłodni KA do lutego.
Odporność
Odporna na parcha, mączniaka, i zarazę ogniową. Wysoko odporna na mróz w zimie.
Przydatność do uprawy
Na wszystkich stanowiskach jabłkowych, do uprawy towarowej w sadach przydomowych i do upraw amatorskich również do kształtowania krajobrazu. Dobrze nadaje się w uprawie integrowanej biologicznej. Jako podkładki tylko silnie rosnące od M26, P14 do MM106.

RENORA
Pochodzenie: Clivia x BX 44,2
Ochrona odmiany: od 1994r, na terytorium UE od 2002r.
Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa Dresden-Pillnitz
Opis ogólny
Renora jest odporną na parcha zimową odmianą jabłek. Dobrze nadaje się jako jabłko deserowe w uprawie towarowej i amatorskiej.
Wzrost
Średnio-silny, ukośnie prosto rosnące konary, średnie rozgałęzienie, długie pędy, nie tworzy stabilnego środka. Niewielkie nakłady na przycinanie.
Kwitnienie
Średnio wczesne, średnio obfite. Diploid, dobry zapylacz. Zapylaczami są Retina, Reglindis, Reanda, Remo, Rewena, Relinda, Idared, James Grieve i Golden Delicious.
Owocowanie i Plonowanie
W okres owocowania wchodzi wcześnie, jest średnie do wysokiego i corocznie regularne.
Owoc
Średniej wielkości, wysoko zbudowany, niekiedy żebrowany, głębokie zagłębienie kielichowe. Jasnożółto-zielona skórka, w stanie niedojrzałym białawo-zielona, pokryta do 70 procent bladoczerwonym rumieńcem, częściowo mazerowanym, mocna, nieco szorstka , z lekkim ordzawieniem przetchlinek. Miąższ zwarty, białawy, drobno ziarnisty, kwaskowato -słodki, aromatyczny, ok. 16% brix i 6% kwasowości przy dojrzałości konsumpcyjnej. Dojrzałość zbiorcza początek października. Dojrzałość konsumpcyjna grudzień do marca.
Odporność
Odmiana odporna na parcha, niewielka podatność na mączniaka i zarazę ogniową, mało wrażliwa na mróz w zimie, skłonna do plamistości podskórnej.
Przydatność do uprawy
Na wszystkich stanowiskach jabłkowych, do uprawy towarowej, upraw przydomowych, amatorskich i ekologicznych. Podkładki M9, M26, P14 i MM106.

REWENA
Pochodzenie: (Cox Orange x Oldenburg) x BX 44,14
Ochrona odmiany: od 1994r.
Prawa reprodukcji: GEVO GmbH
Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa Dresden-Pillnitz
Opis ogólny
REWENA jest wielokrotnie odporną zimową odmianą jabłek o kwaskowatych owocach do spożycia na świeżo i do przerobu na sok. Nadaje się do upraw towarowych, amatorskich i przydomowych.
Wzrost
Słaby do średnio silnego, korona luźno rozgałęziona, konary ukośne proste, później zwieszające się, wymagane regularne przycinanie, owocuje na długich pędach.
Kwitnienie
Średnio wczesne do późnego, wysokie i regularne, bardzo niewielka wrażliwość na przymrozki. Diploid, dobry zapylacz, zapylaczami są Retina, Remo, Reglindis, Reanda, Idared, James Grieve, Golden Delicious, Pilot, i Pinova .
Owocowanie
W okres owocowania wchodzi wcześnie, średnie do wysokiego regularne.
Owoc
Średni do dużego, podłużny, kulisto-stożkowaty, żebrowany, wąskie zagłębienie kielichowe, głębokie, wąskie zagłębienie szypułkowe z długą szypułką, żółtozielonkawa skórka pokryta brunatno czerwonym mazerowanym rumiencem (do 80 procent), gładka skórka, tłustawa, miąższ miękki do średnio zwartego, drobnoziarnisty, soczysty, kwaskowaty, aromatyczny, ok. 15% brix i 8% kwasowości. Dojrzałość zbiorcza koniec września do początku października. Dojrzałość konsumpcyjna listopad do lutego.
Odporność
Odporna na parcha, mączniaka, zarazę ogniową i raka bakteryjnego.
Przydatność do uprawy
Na wszystkich stanowiskach jabłkowych, do uprawy towarowej, amatorskiej przydomowej, również do kształtowania krajobrazu. Podkładki od M26, P14 do MM106, również S&TIling. M9 tylko na najlepszej glebie do upraw towarowych.